Başlarken;
Ortama “Hadi eller havaya!” diyerek girecek bir dilden bahsedeceğiz şimdi. HTML sayfalarımıza dinamiklik katan JS’den bahsediyoruz. Bu makalede genel olarak JS – 5N1K (Ne, Neden, Nasıl, Nerede, Ne Zaman, Kim) sorularını yanıtlayacağız.
JS Nedir?
JS; açılımı ile “JavaScript” yaygın olarak web tarayıcılarında kullanılmakta olan dinamik bir betik programlama dilidir. Herkesin yaptığı o hatayı yapmadan açıklayalım. JavaScript; Java dili ile karıştırılmamalıdır. Sadece syntax yapısı Java’dan temel alınmaya çalışılmıştır. Tarihçe olarak 10 Mayıs 1995’de, Netscape firamsında çalışan “Brendan Eich” tarafından gündeme geldi. JS; Başlarda Netscape’in kurucusu olan “Marc Andreessen” tarafından “Mocha” olarak isimlendirildi. Eylül 1995 tarihinde bu isim “LiveScript” olarak, Yine 1995 yılında marka lisansı alındıktan sonra “JavaScript” olarak değiştirildi. Son isim değişikliğinin sebebi Java’nın o yıllardaki popülerliğini kullanmaktı. 1996 – 1997’de JavaScript, ECMA tarafından standartlaştırılmak için ele alındı. ECMA tarafından resmi standart olarak ECMAScript yayınlandı. JavaScript ise bu standartları en bilinen dili oldu. Günümüzde “Mozilla” tarafından geliştirilmeye devam etmektedir. HTML hakkında daha ayrıntılı bilgi için ” HTML 5N1K? ” başlığına göz atmanızı öneririm.
Neden JS Kullanılmalıdır?
JS; Bir WEB sayfasının dinamikliğidir. Sliderlar, Açılır pencereler, Açılır menüler v.b işlemler JS yardımı ile yapılır. Eklenmesi gerekirse JS aşağıdaki temel sebepler için de kullanılır.
- Dinamik bir WEB sayfası. Kullanıcı etkileişiminin olduğu dinamik bir yapı elde edersiniz.
- HTML dinamikleştirmede zaman kazandırır. JS bir kez yazılıp birden fazla WEB sayfasında kullanılabilir.
- Çoklu cihaz desteği sağlar. Tarayıcı desteği bulunan her cihazda çalışır.
JS Nasıl Bir Dildir?
JS’nin Syntax yapısı “nasıl” sorusunun cevabı olabilir. Fakat bu sorunun cevabına geçmeden JS’dosyalarını HTML dosyalarına dahil etme yöntemlerini inceleyelim. Bu yöntemler “Satır İçi, Dahili, Harici JS” olarak 3’e ayrılır.
- Satır İçi JS: HTML etiketlerin arasına yazılan JS türüdür. Sadece yazılan HTML etiketi için geçerlidir.
- Dahili JS: HTML sayfasının <head> veya <body> etiketi altında bulunan <script> etiketi arasına yazılan JS türüdür. Yazılan HTML dökümanının tamamı için geçerlidir.
- Harici JS: HTML sayfalarına dışarıdan dahil edilen JS türüdür. Dahil edildiği tüm HTML dökümanlarının tamamı için geçerlidir.
Örnek kod bloğu paylaşalım. (Kaynak: w3schools.com)
<!DOCTYPE HTML>
<html>
<head>
<title>Merhaba JS</title>
</head>
<body>
<h1>Merhaba ben bir JS sayfasıyım.</h1>
<button type="button" onclick="document.getElementById('demo').innerHTML = Date()">Tarih ve Saati Göster.</button>
<p id="demo"></p>
</body>
</html>
JS Nerede Kullanılır?
Bu sorunun genel cevabını “JS Nedir?” başlığı altında vermiştik. Bu bölümde ise “hangi editörlerde kullanılır?” sorusuna yönelelim. JS; HTML yazılan her editörde yazılabilir. Yine de birkaç editör önerisinde bulunalım. (Başka editörler de bulunabilir. Bu editörler sadece öneridir.)
- WebStorm (Ücretli)
- Brackets (Ücretsiz)
- SublimeText (Ücretsiz)
- Notepad++ (Ücretsiz)
- Atom (Ücretsiz)
- Visiual Studio Code (Ücretsiz)
JS Ne Zaman Kullanılır?
Aslında bu tamamen kullanıcı odaklıdır. JS kullanmadan da WEB sayfası oluşturabilirisiniz. Seçim size kalmış…
JS Kimler Tarafından Kullanılır?
“JS- 5N1K?” makalesindeki son sorumuza gelelim. JS; WEB üzerinde uğraşmak isteyen her kullanıcının temel seviyede de olsa hakim olması gereken bir dildir. İleri Seviye JS; tamamen kullanıcı isteğine bağlı olarak gelişir.
“En fazla yanlış anlaşılan dilden, JS’den Merhaba!”. Umarım ki “JS – 5N1K?” makalesi hoşunuza gitmiştir. Keyifli ve Bol Bug’lu Günler Dilerim 🙂
Yasin Erarslan
Çok hoşuma gitti, evet. Böyle bir yanlış anlaşılmanın irdelenmesi çok anlamlı olmuş.