Başlarken;
PHP’nin nasıl bir dil olduğuna ” PHP 5N1K? “ başlıklı makalemde değinmiştik. Temel kullanımına da ” PHP Rehberi – Giriş “ başlıklı makalemden ulaşabilirsiniz. Bu makalemde temel seviyede PHP’de veri türleri kavramına değineceğiz.
“Değişken” kavramını ” PHP Rehberi – Değişkenler “ makalemde incelemiştik. Peki ya bu değişkenin sahip olabileceği türler neler? Bir değişken içerisinde hangi türden verileri saklayabilir?
İzlenecek Yol Haritası;
- Kısaca PHP’de Veri Türleri
- Veri Türlerinin incelenmesi ve örneklenmesi.
PHP’de Veri Türleri;
PHP temelde 3 başlık altında 8 adet tür içerir.
- Temel Veri Türleri
- string
- integer
- float
- boolean
- Bileşik Veri Türleri
- array
- object
- Özel Veri Türleri
- null
- resource
Veri Türü – string;
Kısacası bir karakter dizisidir. “Merhaba Dünya!” bir string’e örnek olabilir. string’ler çift (“) veya tek (‘) tırnak içerisinde tanımlanırlar
<?php
$ad = "Yasin";
$soyad = "Erarslan";
?>
Veri Türü – integer;
İçerisinde ondalıklı sayı barındırmayan sayısal veri türüdür. integer bir sayısal değer minimum “-2,147,483,648”, maksimum “2,147,483,647” arası değer alabilir.
<?php
$yas = 20;
$yil = 2019;
?>
Veri Türü – float;
integer türünün aksine float ondalıklı sayılar için biçilmiş kaftandır. Ondalıklı sayısal değerlerin (kayan noktalı sayılar veya gerçel sayılar da denir.) veri türüdür.
<?php
$yas = 20;
$yil = 2019;
?>
Veri Türü – boolean;
boolean iki olası durum temsil eder. Bunlar TRUE (doğru) ve FALSE (yanlış) durumlarıdır. Genellikle mantıksal işlemler sonucu oluşturulurlar. Fakat el ile boolean değer ataması da yapılabilir.
<?php
$dogru = true;
$yanlis = false;
?>
Veri Türü – array;
“Pazardan aldın bir tane eve geldin bin tane. Nedir bu?” diye bilmece sorarlardı bize hatırlarsınız. array’ler yani Türkçe karşılığı ile diziler de bu bilmece gibiler. Tek bir değişken içerisinde birden fazla veri saklamamızı sağlarlar. Dizi içerisinde birbirinden farklı temel veri türü saklanabilir.
<?php
$diller = array("Türkçe", "İngilizce", "Almanca");
$yillar = array(1998, 1999, 2000, 2001);
$kisisel_bilgilerim = array("Yasin", "Erarslan", 1998);
?>
Veri Türü – object;
object türünün tamamen anlatılması kısa bir tanımla maalesef mümkün değil fakat Türkçe karşılığı ile obje veya nesne farklı veri türlerinden ve fonksiyonlardan oluşan veri topluluğu olarak tanımlanabilir.
<?php
class Kedi {
function sesCikar(){
echo "Miyavvvvv!";
}
}
$kedi = new Kedi;
$kedi->sesCikar();
?>
Veri Türü – null;
null; değeri olmayan bir değişkeni ifade eder. null veri türünde tek olası değer “null” olabilir
<?php
$bosluk = null;
?>
Veri Türü – resource;
resource; aslında gerçek bir veri türü değildir. Özel fonksiyonlar tarafından oluşturulan ve kullanılan harici kaynaklara erişim için kullanılan bir değişkendir. En yaygın örneği veri tabanı çağrıları ve bağlantılarıdır. Bu türe bir örnek maalesef veremeyeceğim. Çünkü bu veri türü aslında bir fonksiyon çıktısından ibaret. resoruce yapısına daha ileride değineceğiz..
Kimin ne olduğu belli değil yahu! Umarım ki “PHP Rehberi – Veri Türleri” makalesi hoşunuza gitmiştir. Keyifli ve Bol Bug’lu Günler Dilerim 🙂
Yasin Erarslan